250
08:57
08.09.2023

Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz, Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Elazığ İl Millî Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü ve Harput Diyanet Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği "Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı II" 7 Eylül 2023'te Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde yapıldı.

Fırat Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nda Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Din Öğretimi Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen, Fırat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bilal Üstündağ, Elazığ Belediye Başkan Vekili Nazif Bilginoğlu'nun açılış ve selamlama konuşmaları gerçekleştirdi. Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanımız İhsan Erkul, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Fırat Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Soner Özgen, İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit, İl Müftüsü İrfan Üstündağ, Harput Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Tunç, öğretim üyeleri, öğrenciler, Elazığ'da görev yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri, imam hatip ortaokulu ve Anadolu imam hatip liselerinde görev yapan öğretmenler ve çok sayıda davetlinin katılımı ile başladı.

Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi ile Kongre Kültür Merkezinde icra edilen "Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı'nın ilki 15 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşmişti. 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılı "Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı II" çalıştayında da çok sayıda bilim insanı misafir edilerek uzmanlık alanlarıyla ilgili sunumlara, uzun müzakere süreleriyle katılımcıların sorularına cevaplar alınmasına, din öğretimi ve hizmetleri alanlarıyla ilgili karşılaşılan problemlere çözüm yollarının uzmanlar tarafından ortaya konulmasına ve uzman tecrübelerinden istifade edebilmesine imkân sağlandı. Bu doğrultuda çalıştayda; "Birey ve Toplumun Manevi İnşası, Yüksek Din Öğretiminde Yeni Yönelimler, DİB Din Öğretiminde Yeni Yönelimler, MEB Din Öğretiminde Yeni Yönelimler, Günümüz İnanç Problemlerine Yeni Yaklaşımlar ve Çözüm Önerileri, Seçmeli Din, Ahlak ve Değerler Derslerinin Avantajları Hakkında Farkındalık Oluşturma, 21.Yüzyıl Becerileri Bağlamında İmam-Hatip Okulları, İmam Hatip Okul Kültürü Kazandırmada Öğretmenlerin Rolü, Kur'an Kursu Öğreticiliğinde Mesleki Yetkinliğin Önemi, 4-6 Yaş Dönemi Değer Öğretimi, Cami ve Dini Rehberlik/İrşad Faaliyetlerinin Önemi, Din Hizmetlerinde Gençlerle Etkileşimde Yeni Yaklaşımlar" konu başlıklarında oturumlar düzenlendi. Her konu başlığında yapılan sunumlarda; yürütülen çalışmalar ve yapılaması planlanan uygulamalar hakkında katılımcılara bilgiler verildi ve katılımcılara söz verilerek öneriler alındı.

"Din Öğretiminde Yeni Yönelimler"

Genel Müdürümüz Ahmet İşleyen "MEB Din Öğretiminde Yeni Yönelimler Paneli"nde 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren din, ahlak ve değerler alanındaki Kur'an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler seçmeli derslerine "Kur'an-ı Kerim'in Anlam Dünyası" ve "Klasik Ahlak Öğretileri" olmak üzere iki yeni dersin eklendiğinin ifade etti. Genel Müdür İşleyen konuşmasında;  eğitimin uzun bir süreç olmasından dolayı yapılan çalışmaların veriminin 5-10 yıl gibi uzun vadede ortaya çıkacağı, gerek din kültürü ve ahlak bilgisi gerekse de imam hatip meslek dersleri öğretmenlerinin çağın gereksinimlerine uygun olarak eğitim ve öğretim ortamlarına kendilerini hazırlamaları gerektiği, imam hatip okullarımızda öğrenim gören öğrencilere bilgiye erişim yollarının kazandırılması ve öğrencilere doğru bilgi aktarılmasının önem arz ettiği, imam hatip okullarımızdaki öğrencilerimizin kendi kültürlerinden uzaklaşmadan, çağın gereksinimlerine uygun şekilde yetiştirilmesinin hayati önem taşıdığı, imam hatip okullarımızda görev yapan öğretmenlerimizin Din Öğretimi Genel Müdürlüğü web sitesini ziyaret ederek eğitim içeriklerinden faydalanmasının yarar sağlayacağı, imam hatip okullarımızdaki öğrencilerin sadece akademik olarak değil, mesleki anlamda da kendilerini geliştirilmelerinin gerektiğini vurguladı. 

Daire Başkanımız İhsan Erkul "21. Yüzyıl Becerileri Bağlamında İmam-Hatip Okulları" konulu oturumda Genel Müdürlüğümüzce imam hatip okullarında program çeşitliliği kapsamında uygulanan programlar, öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimine yönelik yürütülen çalışmalar, sosyal ve kültürel etkinlikler, öğrencilerimizin üst öğrenime yönelik yapılan akademik çalışmaları anlatan sunumu ile katılımcılara bilgiler verdi. Erkul konuşmasında "Anadolu imam hatip liselerinde ve imam hatip okullarında, eğitim ve öğretimde bütüncül bir yaklaşım ortaya konularak aynı çatı altında; Temel İslam Bilimleri ve Fen ve Sosyal Bilimler eğitimi verilmekte, 21. yüzyıl becerileri bağlamında öğrencilerin ilgi, kabiliyet ve kariyer hedeflerine göre eğitim alabilecekleri "Program Çeşitliliği" sunulmaktadır." dedi. 

Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde bilhassa toplumda oluşan manevi yaraların sarılması ve yeni öğretim dönemine girerken din öğretimi ve hizmetlerinde faaliyet gösteren yaklaşık bin kadar eğiticinin motivasyonu yükseltilerek gerekli olan metot ve teknikler konusunda alanında uzman olan bilim insanlarının görüş, öneri ve bilimsel çalışmaları katılımcıların istifadesine sunuldu.

Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit'in moderatörlüğü ve Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir, Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ ve Harput Diyanet Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Tunç'un kapanış ve değerlendirme konuşmaları ile "Din Öğretimi ve Hizmetleri Çalıştayı II" tamamlandı. 

08-09-202308-09-202308-09-202308-09-202308-09-202308-09-202308-09-202308-09-2023

08-09-202308-09-202308-09-2023

Yayın Tarihi: 08.09.2023