Milli Eğitim Müdürü Feyzi GÜRTÜRK'ün Yarıyıl Mesajı
445
14:19
17.01.2020

"Mutlu Çocuklar Güçlü Türkiye" parolası ile çıktığımız bu meşakkatli yolda her gün birlikte olduğumuz sevgili çocuklarımız, Gelecek Sizinle Şekillenecek. Güçlü Türkiye'nin geleceğine yön verecek olan tüm çocuklarımızın iyi bir tatil geçirmelerini diliyorum.

Bugün bir eğitim-öğretim yılının daha ilk dönemin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Elazığ ili genelinde 2019-2020 eğitim öğretim yılında; 515 resmi ve özel okulumuzda 125 bin 636 öğrencimiz ve 9 bin 237 öğretmenimiz bugün itibari ile Yarıyıl tatiline girmişlerdir.

Anne Babalar :

Her yıl olduğu gibi anne ve babalar olarak çocuğunuzun nasıl bir karne getireceğini merak ediyor olabilirsiniz. Artık e-okul sisteminden notları öğrenebilme imkânının olmasına rağmen çocuğunuzun karnesine dokunabilmenin ve notlarını karne üzerinden görmenin ayrı bir heyecanı bulunmaktadır.

Kuşkusuz her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Bu sizin en haklı beklentinizdir. Öğrencilerin başarılı olması sizler kadar bizlerin de beklentisi ve arzusudur. Çocukların beynine giden yol kalbinden geçmektedir. Dolayısı ile önce doğru bir iletişim kurup; sonra başarıyı bekleyebiliriz. Ancak çocuğunuzun başarısı beklediğiniz gibi olabileceği gibi kötü bir sonuç ile de karşılaşabilirsiniz.  Karne notları, çocuğunuzun bir yıl boyunca gösterdiği çalışma davranışlarının ürünüdür.  Ancak bu notlar çocuğunuzun kişilik değerlendirmesi değildir. Karne sonucuna göstereceğiniz tepkinizde ve çocuğunuza yönelik tutumunuzda bunu göz önüne almalısınız.

Kötü bir karne ile karşılaştığınızda çocuğunuzu aşağılamak, kızmak, bağırmak, küçümseyici sözler söylemek, kişiliğine yönelik eleştirilerde bulunmak onun bundan sonraki başarısına katkı sağlamayacaktır. Karnenin kötü sonuçlarını sürekli ve her fırsatta hatırlatmak, notlar nedeniyle sürekli onu suçlamak yararlı olmayacaktır. Bu olumsuz tutumlar zaten suçluluk hisseden ve üzülen çocuğunuzun psikolojik durumunu ve kendine güvenini daha da kötüleştirecektir.

Peki, hiç mi eleştiri olmayacaktır? Tabi ki değil. Doğru olan çocuğunuzla birlikte karneyi değerlendirerek, "Acaba başarısızlığının nedeni ne?" "Sorun nereden kaynaklanıyor?" sorularına cevap bulmak, eksikleri tespit etmektir.

Çocuğunuzdan iyi bir başarı beklerken, "Acaba anne-baba olarak kendi üzerimize düşenleri yaptık mı?" diye de kendinize sormanız ve ona göre başarısızlığın nedenlerini ortaya koymanız gerekir. Başarıyı etkileyen sadece çocuğun yeterli düzeyde çalışıp çalışmaması değildir. Sizin çocuğunuza yönelik tutumunuz, sorunlarıyla ilgilenip-ilgilenmemeniz,  evde uygun çalışma ortamı olup olmaması vb. birçok faktör çocuğunuzun başarısı üzerinde etkilidir.

Çocuğunuza, karnesindeki düşük notlardan dolayı üzüntünüzü belirtebilirsiniz. Ancak kötü notlar yüzünden çocuğunuzun kişiliğini örselemek yerine onları cesaretlendirmek, başkalarıyla kıyaslama yapmadan telafi etmesi için onu desteklemek en doğru yoldur. Ona, bundan sonra daha çok çaba beklediğinizi uygun bir dille ifade edebilir, başarısızlığın nedenlerini tartışabilirsiniz.

Sonuç olarak o karnenin sizin karneniz olduğunu düşünerek değerlendirmenizi öneririz. Çocuğunuzun tatili en iyi şekilde değerlendirmesini sağlayınız. Hem dinlenmesi hem de kendisini geliştirecek etkinliklerde bulunması için destekleyiniz.

Sevgili çocuklar

Yarıyıl tatilinde verimli bir şekilde değerlendirelim. Tatil gece geç saate kadar oturup ertesi gün geç kalkmak, günü TV, bilgisayar başında geçirmek midir? Böyle bir tatil öğrenciyi yorar. Onun için düşük yoğunluklu bir tatil planı hazırlayın, hem ders çalışma olsun, hem gezi ve dinlenmeye fırsat yaratın.

Yarıyıl tatili, fırsat olarak görülürse, çeşitli faaliyet ve etkinliklere yer verilebilir. Yeni bilgi, tecrübe ve düşünceler sizi zihnen olgunlaştırırken, bedenen ve ruhen de rahatlatır.  Peki, verimli bir tatil için neler yapılabilir;

Dersi bırakmayın ilk dönemde okulda görülen konulardan eksikler belirlenmeli ve o konulara yoğunlaşarak ders çalışılmalıdır. Kendi durumumuza göre bir çalışma stratejisini belirleyip yarıyıl tatilini bir fırsata dönüştürebiliriz.

Kitap okumak anlama kabiliyetinizi, hayal gücünüzü, kültürel bilginiz, fikir yürütme becerilerinizi geliştirir. Aynı zamanda kitap okumak okuldaki başarınıza da olumlu etki edecektir. Bunlardan yoksun kalmak kim ister.  

Ayrıca yarıyıl tatilinde kitapevlerine gidilip zevkimize göre kitapları seçebiliriz.  Kütüphaneleri ziyaret edip nasıl ödünç kitap alınacağını öğrenebiliriz.

Günlük yazmak duygu ve düşünceleri ifade etme yeteneğini geliştirir. Yarıyıl tatili, günlük yazmaya başlamak için ideal bir dönemdir.

Okulda çok iyi arkadaş olan öğrenciler, aileler arası ziyaretlerle, hem birbirinin aile yapılarını daha iyi tanırlar hem de arkadaşlıkları daha da güçlenmiş olur. 

Yarıyıl tatili, aile ve akraba bağlarının iyileştirilmesi için fırsattır. Yakında oturan akrabalar mutlaka ziyaret edilmeli. Hatta imkânları zorlayarak uzaktakileri de ziyaret etmek farklı şehir ve kültürleri çocuğa tanıtmak için fırsat olacaktır.

Henüz çalışma alışkanlığından yoksun öğrencileri; çalışkanlığı ve örnek kişiliğiyle dikkat çeken bir insanla tanıştırmak, onun amaç belirlemesine yardımcı olacaktır.

Şehrin imkânları nispetinde (özellikle belediyelerin) çocuklara/gençlere hitap edilen tiyatrolara gidilebilir. Bu sayede, televizyonla tiyatroyu karşılaştıracak, aradaki farkları keşfedecek ve okuldaki tiyatro çalışmalarında rol almak isteyecektir.

Evde ailece yapılabilecek etkinlikler (birlikte yemek pişirmek, bahçe düzenlemek, basit tamir işleri ya da hobiler) aile birliğini geliştirip çocuklara sorumluluk almayı öğretir.

Ben hem öğrencilerimize hem de tüm veli ve öğretmenlerimize güzel bir yarıyıl tatili geçirmelerini diliyor, hepinizi sevgiyle selamlıyorum.

Yayın Tarihi: 17.01.2020