Yaklaşık 4 aylık bir süreci kapsayan yarışmada başvuruda bulunan 44 projeden 20’si finale katılmaya hak kazanmış, bu eserler 24 Mart Cumartesi günü jüri önüne çıkarak ilk 3 için yarılmışlardı.
Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen final programına Milli Eğitim Müdürü Feyzi GÜRTÜRK, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri, okul müdürleri ve idareciler, öğretmenler ve öğrencilerimiz katıldı.
Kültürel kimliğimizin kuşaktan kuşağa sanat yoluyla aktarılmasını amaçlayan ve kendi alanında Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan yarışma saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bilim Sanat Merkezi Müdürü Zafer ŞAŞTIM’ın konuşması ile başladı.
ŞAŞTIM konuşmasında yarışma hakkında bilgi vererek; “Bilim Sanat Merkezinin 10. Kuruluş Yıl Dönümü nedeniyle hazırlıklarına başladıkları yarışma için büyük bir destek veren Milli Eğitim Müdürü Feyzi GÜRTÜRK’e teşekkür ediyorum. Bu yarışma Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor. Müzik dalında öğrencilerimiz bir türküyü seslendirirken, bir başka öğrencimiz de bu türküyü tuval üzerine resmetmiş olacak. Her iki çalışmanın aldığı puanlar ekiplerimizin başarısını belirlemiş olacak. Öğrencilerimizin bizi biz yapan kültürel değerlerimizi öğrenmeleri, sahip çıkmaları, tarih ve kültür bilincini geliştirmeleri adına gerçekleştirdiğimiz bu sanatsal etkinlik inşallah hayırlı olur” dedi.
Milli Eğitim Müdürü GÜRTÜRK yaptığı konuşmada;
“Şunu hepimiz biliyoruz ki her türkümüzün bir hikayesi ve yaşanmışlığı var. Büyük milletimiz geçmişte olduğu gibi bugün de kahramanlık türküleri yazmaya devam ediyor. 15 Temmuz’da tarihte eşi görülmemiş bir kahramanlık destanına imza atan aziz milletimiz içerde ve dışarda ülkemize karşı hain planlar kuranlara bir kez daha dur demiş, hainlere güçlü bir tokat atmıştır.
Tarihi kahramanlık destanlarıyla dolu olan milletimiz 15 Temmuz’da, Fırat Kalkanı’nda ve Zeytin Dalı Operasyonunda dosta güven, düşmana ise bir kez daha korku salmıştır.
Haksızlığın karşısında bir set gibi duran “Mert Dayanır, Namert Kaçar” diyen Köroğlu’nu,
“Çanakkale içinde aynalı çarşı,
“Ana ben Gidiyom düşmana karşı” diyen İhsan Ozanoğlu’nu,
En büyük kahramanlık destanını anlatan “İstiklal Marşı”nın her mısrasını, her kelimesini yüreğinize nakşedin.
Bu milletin yaşanmış destanlarını dile getiren, söze ve şiire ve notaya döken değerlerimizi okuyarak anlamaya çalışın.
Anlamaya çalışın ki Ömer Halisdemir’i, Fethi Sekin’i, vatan için şehadet şerbeti içen şehitlerimiz daha iyi anlayasınız.
Ben bir kez daha hepinize hoş geldiniz diyor, bu yarışmaya emek veren çalışma arkadaşlarımı ve öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.
Türkülerin Rengi Yarışmasında derece elde eden eserler ve öğrencilerimiz ödüllerini İl Müdürü Feyzi GÜRTÜRK ve konuklardan aldılar.
Yarışmada Resim ve Müzik Dalında Birinciliği Kaya Karakaya Güzel Sanatlar Lisesi öğretmeni Abdulmüttalip ŞAHİN’in danışmanlığındaki eseriyle öğrencimiz Buse Sinem TEKİN ile Atıl SER danışmanlığında öğrencimiz Muzaffer MARTKAN “Mızıka Çalındı Düğün mü Sandın” eseriyle
İkinciliği Şehit Eyüp Oğuz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmeni Abdulhamit ÖNAL’ın danışmanlığında öğrencimiz Zeynep YOKUŞ ve Öğretmen Nazmi CANPOLAT danışmanlığında öğrencimiz S. Mirza KARABULUT “Benden Selam Olsun Bolu Beyine” eseriyle
Üçüncülüğü Fırat Anadolu Lisesi öğretmeni Müfit YILDIZ’ın danışmanlığında öğrencimiz Emrah DEMİRTAŞ ile öğretmen Onur BOZGÖZ danışmanlığında öğrencimiz Senanur ÇINAR “Şu Kışlanın Kapısına Mail Oldum Yapısına” eseriyle aldılar.
Yarışmaya katılan tüm öğrenci ve öğretmenlerimizi bir kez daha kutluyoruz.