Page 84 - DERGİ TEMMUZ 2022
P. 84
BASKİL
Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık
% 10-15’inin yapıldığı Türkiye’de
6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. Bu
bölgeler;
Elazığ(Baskil), Malatya, Erzincan
bölgesi
Kars, Iğdır bölgesi
Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya)
bölgesi
Marmara Bölgesi
Ege Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi
Bu bölgeler içerisinde Malatya,
Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki
bölgelerin üretimleri sofralık
tüketime yöneliktir. Birinci bölgedeki
kayısıların çoğunluğu kurutulmakta
ve bu bölge dünya kuru kayısı
üretiminin yaklaşık % 85-90’ını
karşılamaktadır.
ürkiye’nin önemli kayısı üretim alanlarından Üretim ise iklime bağlı olarak yıllara göre
biri olan Baskil’de 7760 hektarlık alanda değişmektedir. 2018 yılı üretimi 37213 tondur.
Tkayısı tarımı yapılmaktadır. Üretilen kayısının yaklaşık % 70’inden fazlası
islimleme ve gün kurusu şeklinde kurutularak
Bu değer, kapama şeklindeki bahçelerin alanlarıdır. Malatya’daki kayısı pazarlarında satılmaktadır.
Ayrıca tarla ve sebzeliklerin etrafına dikilen ve
karışık meyve ağaçlarından oluşan kayısı ağaçları da Baskil ilçesi ve çevresindeki ürünleri ise son
bulunmaktadır. yıllarda kurulan Baskil Kayısı Birlik Kooperatifi
satın almakta ve paketleme işini yaparak Malatya ve
Elazığ ili kapama kayısı bahçe alanının % 65’i diğer illere göndermektedir.
Baskil’dedir. Meyve veren ağaç sayısı 2018 yılında
732.224 adettir.
84